Jimmy Wales, de oprichter van de online-encyclopedie Wikipedia, heeft een eigen zoekmachine Wikia Search gelanceerd. Net als bij Wikipedia zullen de internetgebruikers een inhoudelijk aandeel hebben in de ontwikkeling ervan.

Het gaat om een voorlopige versie die slechts 50 tot 100 miljoen websites doorzoekt. Dat is slechts een fractie van de zoekcapaciteit van concurrenten als Google, Yahoo of MSN.

Wales wil, tegenover de bedrijfsgebonden concurrenten, "transparantie en openheid" bieden. Zo is de broncode bij Wikia openbaar, zodat gebruikers kunnen zien hoe de zoekresultaten tot stand gekomen zijn.

Gebruikers zullen de zoekresultaten zelf kunnen bewerken en aanvullen. Als bijvoorbeeld meerdere surfers een website als spam aanduiden, zal die uit de lijst verdwijnen.

Wikia Search is een commercieel project. De zoekmachine wordt met advertenties gefinancierd. Google kondigde in december plannen aan voor een eigen internetencyclopedie Knol, die de concurrentie met Wikipedia zal aangaan.
(Bron: VRT ma 07/01/08)

Toch zijn de meeste reacties eerder negatief.Woorden van het jaar 2007 / Blackle

Actualiteit NederlandsActualiteit ReclameActualiteit OnlinecommunicatieActualiteit VoorlichtingContactSollicitatiebriefMars stop met kinderreclameGoogle Adwords kan bedrogen wordenOnline enquêtes opstellenBBC start met BBC 2.0Meest gebruikvriendelijke Nederlandse websitesReclame op YouTubeZoekmachinemarketing in NederlandSwickiSeks met robotsNieuwe kijkcijferberekeningBlogs te koopRode fonteinJo Valley beliegt bevolkingSMS, Twitter en Google Earth tegen bosbrandenControverse kerstactie Radio1Facebooks advertentiebeleidPigs in Pain valt in de prijzenGroene GoogleAffiliate marketingDirect mail gediend met internet componentAandacht internetgebruikers fragmenteertIT-Trends voor 2008Nieuwe kinderzenderOnlinebudgetten verdubbeldWoorden van het jaar 2007Wikipedia lanceert eigen zoekmachineBlackle24be nieuwsportaalGeen Algemeen Nederlands maar Beschaafd VlaamsSneller zoeken via GoogleImagocampagne voor BelgiŽSoap ingezet in sensibiliseringscampagneLarousse lanceert WikipediavariantDenkers over online-ontwikkelingenKijken in de ruimteIndianenstam blijkt nepReclame in word?Helft Belgen surft draadloosAldi versus De VadderOnline kopen het goedkoopst